Ultras gröna resa ger ett energismartare Umeå

Idag, den 13 juni, nystartar Ultra busstrafiken inför sommaren. Resenärerna möts av en ny trafikoperatör, ny tidtabell och nya bussar i Umeå-inspirerad kostym. De nya bussarna är ett viktigt steg på Ultras gröna resa för en bra stadsmiljö och ett hållbart resande.

– Vi påbörjar den bästa sommartidtabellen någonsin - samma dag som en stor del av fordonen byts ut - kan det vara bättre? säger en nöjd Harriet Söder, vd Länstrafiken i Västerbotten.

Elbuss

Umeå har en stor utmaning att förbättra luftkvaliteten i de centrala delarna av staden. Ultras nya bussar är en viktig del i det arbetet. De är utrustade med de allra senaste euro VI-motorerna vilket innebär att utsläppsnivårena reduceras avsevärt. En annan fördel är att bussarna förbrukar mindre drivmedel tack vare moderna motorer och en betydligt lägre vikt.


De nya bussarna är bara början på Ultras ”gröna resa”. Redan under sommaren tas åtta helelektriska bussar  i trafik i Umeå. År 2019 planeras ytterligare 24 el-ledbussar att sättas in på linjerna 1 och 8. Målsättningen är att hela Ultra-trafiken skall vara helt fossilfri senast år 2020.


- Mycket höga miljöambitioner är viktigt för att säkerställa en fortsatt tillväxt i de centrala delarna av Umeå, säger Fredrik Forsell kollektivtrafikchef Umeå kommun.

 

Ultra har under de senaste åren haft en imponerande resandeutveckling och hög kundnöjdhet. Satsningar som

wifi ombord, automatisk avläsning av mobila enkelbiljetter samt testerna med helelektriska bussar är några av förklaringarna till den fina resandeutvecklingen.

 

Ultra räknar med att ha fördubblat resandet i Umeå redan 2018 jämfört med 2005, något som få andra svenska städer kommer att klara.

– Som operatör möter vi passagerarna varje dag och vi ska göra vårt bästa för att ge alla en bra resa i stadstrafiken.


Vår ambition är att vara en aktiv aktör i samarbetet med Länstrafiken och Umeå kommun för att på bästa sätt fortsätta den fina utvecklingen. Den unika elbussatsning i Umeå ligger i framkant i Europa och det är självklart väldigt inspirerande för oss att vara med på den gröna resan, säger Gunnar Schön, vd Transdev.

 

Vill du veta mer? Kontakta oss:


Umeå Kommunföretag AB:
Fredrik Forsell
Tel 090-162236, 070 632 77 51
fredrik.forsell@umea.se

 

Länstrafiken i Västerbotten AB:
Harriet Söder
Tel 0950-23924, 070 652 39 24
harriet.soder@lanstrafikeniac.se

 

Transdev Sverige AB:
Klara Haage, presskontakt
Tel. 08-629 50 34
Klara.haage@transdev.se