Kreativa jobb ger Umeå topplats i EU-undersökning

Sliperiet

Umeå är en av flera städer i Europa som lyfts fram i en ny undersökning av EU-kommissionens forskningscenter. Det handlar om hur 168 europeiska städer från 30 länder står sig i jämförelse när det gäller kultur, kreativitet, social och ekonomisk livskraft. Umeås förmåga att skapa nya kreativa jobb ligger i topp.

 

I undersökningen ”Cultural and Creative Cities Monitor” har forskare jämfört många olika faktorer för att sätta betyg på städer när det gäller kultur och kreativitet. Bland annat finns mått på kulturutbud, hur kreativa innovationer och jobb bidrar till arbetsmarknad och ekonomi och förutsättningar för ett starkt kulturliv, till exempel utbildning, mångfald, kommunikationer och styrning.


Umeå kommer på nionde plats av femtio städer i storleken 100 000–250 000 invånare när alla faktorer vägs samman.

På rätt väg med kreativa jobb

Umeås främsta styrka är att skapa nya jobb i kreativa näringar, till exempel inom kultur, underhållning, media och kommunikation. I den kategorin får Umeå full pott, 100 poäng, och följs på andra plats av Paris.


– Umeå är på rätt väg när det gäller kreativa näringar. Vi har till exempel samarbete med universiteten, Sliperiet, Uminova och företagsinkubatorer som stimulerar kreativitet och skapar jobb. Det är roligt att det visar sig i internationella mätningar och att det uppmärksammas, säger Hans Lindberg, ordförande, kommunstyrelsen.